Daugų (Didžiulio) ežeras

vladukas123
Daugų ežere gausu žuvų. Kuojos, karšiai, karpiai, aukšlės, lydekos, ešeriai, stintos, šamai, sykai, lynai, karosai, seliavai, unguriai.
Didžiulis išsiskiria savo dydžiu ir forma iš kitų Dzūkijos ežerų. Jis susidarė ledynams tirpstant ir įgavo labai įdomią konfiguraciją: primena nevisiškai taisyklingą H raidę su kepurėle. Jos abu šonai ištįsę iš šiaurės vakarų į pietryčius. Pietvakarinė ežero dalis 6,5 km, o plotis 1,5 km. Šiaurrytinė - 6,7 km ir 0,5 km. Abi Daugų ežero dalys jungiasi 2 km ilgio ir 300-400 m pločio vandens juosta. Ežero krantų ilgis 42 km. Ežere yra 10 nedidelių salų. Ežeras yra 130,5 m virš jūros lygio.
Daugų ežeras yra rininio tipo. Jo dubenį sudaro keturios skirtingos krypties rinos. Dugno reliefą sudaro: daubos, iškilimai, seklumos, salos. Pietvakarinėje ežero dalyje vyrauja 30-40 m gyliai, o didžiausias gylis jos gale 42,5 m. Abi ežero šakas jungianti juosta sekli, dugnas lygus. Ežeras turi pusiasalį vadinamą Kirklių ragu.
Aukščiausi krantai (20-30 m) vakarinėje ir šiaurinėje ežero pusėje, o rytinėje ir pietrytinėje krantai žemesni, vietomis tik keletą metrų. Abu ežero pusiasaliai užpelkėje, vietomis sunku preiti, bet yra paplūdimių ir vietų, tinkamų poilsiui, vandens sportui bei turizmui.

Komentarai