Kalėdų stebuklo belaukiant

vladukas123

Padrikos mintys apie verslininkus ir LT viduriuką, kuris nyksta

Perskaičiau keletą straipsnių kaip naujoji valdžia nori pakelti visiems darbo užmokestį. Na trumpai tariant nori sudaryti sutartį tarp darbdavių ir politinių partijų, kad būtų didinamas darbo užmokestis. Idėja gal ir nieko, su ja sutinka ir žymūs ekonomistai. Tik bėda ta, kad tai turbūt neįgyvendinama su Lietuvos verslininkais. Pirmas dalykas, tai manau, kad mentalitetas mūsų verslininkų nepasiruošęs tokiems pokyčiams.
Jau nuo 2008 metų krizės pradžios verslininkai labai intensyviai naudoja krizės faktorių nekelti darbo užmokesčio. Daugeliu atvejų išgirsti  – „krizė nesibaigė“. Kiekvienais metais jie planus kuria didesnius, nors ir krizė. Daugeliu atvejų rezultatai palyginus su praėjusiais metais geresni, bet vis pateikiama kolektyvui metų gale - planų neįvykdėm. Kitais metais vėl didina planus. Ta pati istorija. Ir visai juk nesvarbu, kad metai geresni, pelnas didesnis, bet tikslai gi neįgyvendinti. Nesvarbu, kad tikslai nerealus iki 25 proc. (čia iš lūbų tas skaičius), bet kažkaip žmonėms reikia pateikti priežastį, kodėl neišmokami žadėti priedai už pasiektus tikslus. Juk noras geras - pasieksim tikslus bus labai gerai visiems, o dar reklama kolegoms kitiems  – va darbuotojams motyvaciją sukūriau. Tik bėda ta, kad jau vien tie neįgyvendinami planai iš anksto užprogramuoja taupymą ant numatyto darbo užmokesčio. O jei kas ir pasieks vis tiek ras pasiteisinimą – žinot šiemet turėjom per daug išlaidų. Tik klausimas - kokių, nes medžiagos pigo, o pajamos didėjo.  Aišku tai vyksta nevisose verslo struktūrose, bet tendencija mano aplinkoje esančių ir samdomą darbą dirbančių žmonių panaši.
Su kuo nepasišneki dar nė vienas nėra patvirtinęs, kad jo pajamos grįžo į 2008 metų pajamų lygį. Bet man kyla toks klausimas kaip taip įmanoma verslui sakyti, kad viskas blogai sekasi, jei pajamos per paskutinius metus patrigubėjo (ypač maisto pramonėje ar maisto prekybos sektoriuose, paslaugų sektoriuose). Kodėl taip manau? Ogi matematika labai paprasta – kainos galima pasakyt viskam palyginus pasidarė lygios kainoms buvusioms litais, o santykis, kiek prisimenu, 3,4528.  Tad niekaip nesuprantu kodėl iš 345 proc. padidėjimo nėra grąžos dirbantiems. Aišku visi iškart dėstys pabrango išlaidos medžiagoms ir pan. Bet man niekaip nesueina galai paprastai mąstant - kaip tapi gali būti – jei visos žaliavos per paskutinius metus tik pigo.  Kažkas čia ne taip, turbūt...
O gal čia pasireiškia toks tipiškas lietuviškas bruožas įplaukos mano, o išlaidos jūsų. Dar prie šio bruožo prisideda kiti du (vieno iš VGTU profesorių taikliai įvardinti): pirmas tai, kad mes, Lietuviai, esam patys geriausi, o antras, tai kad pas mus, Lietuvoje, yra viskas blogiausia. Tad dėl jų turbūt dažnai mąstoma, kad „aš savininkas ir mano sprendimai geriausi, aš geriausiai suprantu kas įmonei naudingiausia, o jūs man dirbantys esat tik samdiniai, kuriems aš moku ir nieko nesuprantat, o dažnai ir įmonei pakenkt norit.“  Na suprantu kai taip mano pats verslininkas ir savininkas vienu metu, bet dažnai taip mąsto ir samdomas vadovas (o dažnas reiškinys pastebimas, kad samdomas vadovas būna dar aršesnis taupytojas, nei savininkas). O apie valstybės tarnautojus gal nerašysiu, nes mano galva taikliau ir tiksliau neparašysiu jų susireikšminimo nei tai aprašė Virginijus Savukynas savo knygose.  
Tad kiekvienas iš jų patyliukais skaičiuoja savo pelniukus. Ir net nebando suprast, kad jo darbuotojai viską mato, ir supranta kokie tikslai yra, moka paskaičiuoti ką patys padaro ir kiek tai atneša įmonei. Ir kiekvienais metais savininkų ar jų samdytų vadovų baseto žvilgsniu teikiamas ataskaitas apie neįvykdytus nerealius planus tyliai sukramto. O visa tai nuryti tenka, nes žino, kad jei pasakys tiesą – bus metamas jiems paskutinis ir nepaneigiamas argumentas – aš juk tau moku daugiau nei LT vidurkis. ( o jis jau taip arti to MMA).
Tokia ta viduriniojo sluoksnio kasdienybė Lietuvoje. Toks įspūdis, kad bandoma kuo greičiau jį pristumti ir priartinti prie MMA gavėjų sąrašo. O ir statistika rodo, kad sluoksnių atskirimas didėja. Bet jis didėja, ne dėl to, kad vidurinįjį sluoksnį stengiamasi pakelti, o dėl to, kad jį stengiamasi nuleisti žemyn.
O antras dalykas, tuo pat metu manau, kad ir tikrai įmanomas toks susitarimas tarp verslininkų ir politinių jėgų, nes jis naudingas abiems pusėms. Tai puikus metodas paveikti visuomene, kurios pagrindą sudaro 10 proc. bedarbių 10 poc. pašalpų gavėjų ir dar tiek (30 proc.) pensininkų. Pridėkime valdininkus ir graži publika susideda. Gali laviruot tokia publika kaip tik nori - padidink MMA, ir per įvairius koeficientus pasididins bedarbių pašalpos, kitos soc. Pašalpos, valdininkų algos. Pensininkams pažadėsi kelis EUR. Padidink NPD su kitom formulėm vėl tam pačiam sluoksniui parama. Pamažink sodros lubas, bet kad tas lubas pasiekt reik apie 2000-3000 Eur pajamas gaut – parama elitui. 
O kas iš to viduriniajam sluoksniui  – ogi nieko. Kaip žvejai sako absoliuti „Baronka“. Kaip arėt taip ir arkit. O kainos didėja (pramogų žvaigždės tai pastebi, ekonomistai rašo, kad pasiekėm 2008 metų lygį, tik valdžia to niekaip nenori pripažint) . Kaip mano vienas draugas sako „aš už 2400 litų, galėjau daugiau sau leisti nei dabar už 900 eurų“.
 Tai kodėl vidurinysis sluoksnis pamirštas?

Komentarai